Анемія при вагітності: чим небезпечна і як її перемогти

У давно минулі часи була мода серед жінок пити оцет, щоб бути загадково блідими, і непритомніти, демонструючи таким чином свою жіночність, тонкість і чутливість натури. Причина блідості сучасних жінок, особливо тих, які чекають на дитину, набагато прозаїчніша. Анемія – дефіцит гемоглобіну в крові – підкрадається непомітно і погіршує самопочуття як матері, так і плоду. Чому виникає анемія і як її попередити?

Чим небезпечна анемія при вагітності?

Під анемією розуміють зниження рівня гемоглобіну в крові. Під час вагітності в організмі жінки збільшується кількість рідини, а значить, і об’єм циркулюючої крові. За рахунок цього кров “розріджується” і частка гемоглобіну в її загальному обсязі падає.

Це вважається нормальним явищем, у зв’язку з чим нижня межа кількості гемоглобіну при вагітності встановлена на рівні 110 г/л (при нормі для невагітної жінки в 120 – 140 г/л).

Але подальше падіння рівня гемоглобіну є небезпечним для здоров’я і навіть життя майбутньої матері. Залежно від величини цього показника, анемія при вагітності може бути:

  1. легкого ступеня тяжкості – 110-90 г/л;
  2. помірною – 89-70 г/л;
  3. важкою – 69-40 г/л.

Головна проблема, що виникає при дефіциті гемоглобіну – тканинна гіпоксія (незадовільне постачання клітин організму киснем), в тому числі і гіпоксія плоду, що порушує його розвиток. Крім того, змінюється склад плаценти, що також погано впливає і на перебіг вагітності, і на стан дитини. Найбільш частими ускладненнями при анемії під час вагітності вважаються:

  • загроза переривання вагітності;
  • гестоз;
  • знижений артеріальний тиск;
  • передчасне відшарування плаценти;
  • затримка розвитку плоду;
  • передчасні пологи;
  • анемія в перший рік життя дитини.

Так що анемія при вагітності – це досить серйозна ситуація. Вона має серйозні наслідки і для матері, і для плоду. Особливо сумно, що, за даними Міністерства охорони здоров’я, за останні 10 років анемія, що ускладнює вагітність, стала зустрічатися в 6,3 рази частіше! В цілому нею страждають від 15 до 30% вагітних (в залежності від регіону).

Причини розвитку анемії в період виношування дитини

Під час вагітності залізо витрачається не тільки на кровотворення матері, але і на потреби плоду. Особливо активно ця витрата зростає на 16 – 20-й тижні, коли запускається процес кровотворення у плоду. До кінця вагітності запаси заліза виснажуються у будь-якої жінки і для їх повного відновлення необхідно 2-3 роки.

До дефіциту заліза при вагітності призводять деякі інші причини:

  • дефіцит заліза в їжі, головним чином через недостатню кількість м’яса в раціоні;
  • дефіцит вітамінів групи B і C, необхідних для нормального засвоєння заліза;
  • хвороби, при яких виникає нестача білків, що беруть участь в обміні заліза, включаючи важкий гестоз;
  • ранній гестоз (токсикоз), який заважає повноцінно харчуватися;
  • часті пологи з невеликим інтервалом.

Якщо ж говорити про групи ризику розвитку анемії під час вагітності, то до них можна зарахувати жінок:

  • з багатоплідною вагітністю;
  • які народжували багато разів;
  • мали до настання вагітності менструації тривалістю більше 5 днів;
  • у яких були симптоми анемії під час попередньої вагітності;
  • з гестозом;
  • з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, хронічними інфекціями;
  • вегетаріанок.

Всі, що потрапили в групу ризику, повинні особливо ретельно стежити за своїм станом і по можливості подбати про профілактику анемії під час вагітності.

Ознаки анемії при вагітності

Ознаки анемії у жінок при вагітності з’являються через:

  • дефіцит гемоглобіну в крові і, як наслідок, порушення “клітинного дихання” тканин;
  • дефіцит заліза в тканинах і порушення пов’язаних з ним обмінних процесів.

З огляду на те, що під час вагітності потреба організму жінки в мікроелементі зростає на 15-33%, на передній план зазвичай виходять симптоми, які вказують на гіпоксію:

  • слабкість, швидка стомлюваність;
  • порушення сну: вдень – сонливість, вночі – безсоння;
  • головні болі;
  • запаморочення, шум у вухах;
  • задишка;
  • порушеня серцебиття;
  • непритомність.

Ознаки анемії під час вагітності, пов’язані з нестачею заліза в тканинах, це:

  • сухість і розтріскування шкіри;
  • заїди, тріщини, запалення облямівки губ;
  • ламкі нігті, їх розшарування;
  • сухе і ламке волосся, випадання волосся.

Легка анемія при вагітності на ранніх стадіях може і не показувати характерних симптомів, так як організм спочатку може компенсувати недолік кисню. Досить рано стають помітні зміни структури нігтів і волосся, сухість шкіри, але зазвичай жінки не звертають уваги на ці ознаки, вважаючи, що причина їх – сама вагітність.

Переносимість симптомів анемії індивідуальна: хтось непритомніє при відносно високих значеннях гемоглобіну, хтось відмовляється від госпіталізації з гемоглобіном на рівні близько 70 г/л, щиро не розуміючи всієї тяжкості анемії і її небезпеки при вагітності.

Саме тому клінічний аналіз крові під час вагітності проводиться обов’язково і кілька разів. Має значення і падіння значень заліза в сироватці крові (менше 12 мкмоль/л), і сироваткового феритину. Зниження кількості останнього до 12 мкг/л говорить про дефіцит заліза, навіть якщо гемоглобін ще в нормі.

Лікування анемії у період очікування малюка

1. Дієтотерапія

Одна з основ як профілактики, так і лікування анемії при вагітності – правильне харчування.

Харчування для профілактики анемії при вагітності має містити в достатній кількості речовини, необхідні для нормального кровотворення.

а) Залізо

Зі спожитого з їжею заліза людський організм здатний засвоїти не більше 50%. При цьому з овочів і фруктів воно всмоктується набагато гірше, ніж з продуктів тваринного походження.

б) Аскорбінова кислота

У рослинах залізо знаходиться в трьохвалентній формі – Fe3+. Але всмоктуватися в кишечнику воно може тільки в двохвалентній формі – Fe2+. Для трансформації однієї форми в іншу потрібен активатор – аскорбінова кислота. Тобто залізо в продуктах рослинного походження біологічно доступно тільки в разі, якщо в тому ж продукті міститься вітамін С. Аскорбінова кислота руйнується при термічній обробці, а значить, овочі і фрукти в дієті при анемії під час вагітності повинні бути свіжими.

Залізо, що міститься в м’ясі, засвоюється на 40-50%, тоді як з рослинних продуктів – тільки на 3-5%.

У м’ясі та рибі залізо відразу двохвалентне, тому легко всмоктується. У зв’язку з цим лікарі стверджують: не менше 75% спожитого заліза повинно бути тваринного походження.

Але однієї дієти може бути недостатньо навіть для профілактики: адже добова потреба в залізі вагітної жінки – 38 мг.

Для порівняння: поза вагітністю потреба жінки в залізі – 18 мг, а потреба в залізі чоловіків – 10 мг, так що, всупереч поширеним уявленням, м’ясо буде їсти в першу чергу жінка.

Хорошими харчовими джерелами заліза вважаються такі продукти:

  • м’ясо (яловичина, свинина, баранина, печінка та інші м’ясні продукти);
  • свійська птиця (курка, качка, індик, печінка);
  • риба (молюски, мідії, устриці, сардини і анчоуси);
  • листова зелень сімейства капустяних (брокколі, капуста, шпинат);
  • бобові (горох, квасоля, боби);
  • цільнозерновий хліб і булочки з дріжджового тіста;
  • збагачений залізом білий хліб, макарони, рис і крупи.

в) Вітамінні добавки

Вітамінні добавки, що містять не менше 400 мкг фолієвої кислоти, рекомендуються всім жінкам дітородного віку і під час вагітності.

2. Препарати

Експерти ВООЗ вважають, що починаючи з другого триместру будь-яка вагітна повинна отримувати в добу не менше 60 мг заліза, а при перших же ознаках анемії його споживання має збільшитися ще вдвічі. Отримати таку кількість заліза тільки з їжею досить проблематично. І тим більше неможливо обмежитися тільки дієтою, якщо анемія вже проявила себе.

Для лікування анемії призначаються препарати заліза. Зазвичай обмежуються засобами для перорального прийому – препарати заліза в ін’єкціях рекомендують тільки у важких випадках і тільки в умовах стаціонару.

Залізовмісні комплекси можуть випускатися як в формі лікарських препаратів, так і в формі БАД – безрецептурних біологічно активних добавок. Лікарські препарати рекомендує лікар, і тільки він може вказати конкретний засіб і потрібне дозування.

Біологічні добавки і полівітамінні комплекси з залізом жінка може приймати самостійно для профілактики анемії. Але для цього слід уточнити наявність в них:

  • солей заліза – кращі сульфат або глюконат заліза;
  • вітамінів – експерти ВООЗ рекомендують приймати препарати заліза в поєднанні з аскорбіновою і фолієвою кислотою.

Не можна застосовувати залізовмісні комплекси, навіть у формі БАД, при:

  • індивідуальній непереносимості;
  • надлишку заліза в організмі (такі стани, як гемосидероз, гемохроматоз);
  • хвороби крові (лейкоз, лімфогранулематоз і т.д.).

Оцінити ефективність прийому залізовмісних засобів можна не раніше, ніж через 6 тижнів застосування.

Як вітчизняні, так і зарубіжні експерти відзначають, що профілактика анемії у вагітних ефективніше, ніж її лікування, і чим вище рівень гемоглобіну, тим простіше привести його до норми. Втім, про те ж говорить і здоровий глузд. Тому, плануючи вагітність і тим більше вже чекаючи дитину, краще зайнятися профілактикою анемії не чекаючи, поки брак заліза стане помітний.

Профілактика анемії при вагітності

Залізодефіцитна анемія при вагітності загрожує небезпечними наслідками як для організму майбутньої матері, так і її плоду. При цьому патологічному стані процес може розвиватися по спіралі:

  1. неправильне і неповноцінне харчування може призводити до нестачі заліза, аскорбінової кислоти;
  2. недостатнє надходження заліза в організм – викликати зниження рівня гемоглобіну в крові;
  3. низький рівень гемоглобіну призводить до кисневого голодування органів і тканин;
  4. далі може порушитися робота імунної, серцево-судинної, травної та сечовивідної систем;
  5. зростає загроза порушень у розвитку плоду.

Щоб уникнути розкручування цієї злощасної спіралі, досить проявляти трохи уваги до свого організму, раціону харчування і способу життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *