Печія при вагітності

Печія у вагітних жінок – досить поширене явище. Навіть якщо до цього жінка ніколи не стикалася з цією проблемою, в період вагітності вона може регулярно відчувати печіння в стравоході, позиви до блювоти, кисло-гіркий смак у роті. Це не небезпечно для життя і здоров’я матері і дитини, але неприємно. Крім того, печія може стати передвісником більш серйозних захворювань травної системи. Травні соки, потрапляючи зі шлунку в стравохід, подразнюють і травмують стінки, створюючи ризик розвитку виразкової хвороби стравоходу і онкологічних захворювань.

Організму непросто пристосовуватися до постійних змін, які відбуваються під час вагітності. Тому періодично виникають незвичні і неприємні відчуття.

Симптоми печії

Якщо після їжі у вас починається печіння в області грудини, в роті виникає неприємний кислий смак, а в шлунку відчувається тяжкість, – це і є печія. Вона ж може стати причиною нудоти, неприємних відчуттів в горлі, утрудненого ковтання. Схожі неприємності трапляються, якщо різко зігнутися і розігнутися або просто прилягти після вечері.

Чому під час вагітності виникає печія

Є дві основні причини виникнення печії у вагітних: зміни в гормональному фоні і внутрішньоутробний тиск.

Печія починається, коли кислий вміст шлунка (в медицині воно називається рефлюксат) потрапляє в стравохід і його слизова оболонка дратується, по суті – отримує хімічний опік. Так буває і у здорових людей, але вагітним доводиться особливо складно: адже великий вміст гормону прогестерону, який розслаблює м’язи матки, щоб вона не почала скорочуватися і не викликала передчасні пологи, позначається і на іншій гладкій мускулатурі, і на сфінктері, основна функція якого якраз відокремлювати шлунок від стравоходу, і на стінках шлунку, яким у звичайній ситуації належить інтенсивно скорочуватися, повертаючи рефлюксат назад в шлунок. До того ж стравохід вже роздратований частою блювотою, викликаною токсикозом на ранніх стадіях вагітності. Та й зростання матки впливає на навколишні органи, в тому числі шлунок і стравохід: поступово їм стає все тісніше, недарма симптоми печії починають проявлятися, як правило, після 20-го тижня, коли плід повністю сформований і доріс приблизно до 25 см.

Як впоратися з печією при вагітності

Є кілька простих першочергових заходів.

По-перше, лікар, який контролюєь вагітність, напевно зможе порекомендувати оптимальну дієту – виключити з раціону жирну, гостру, кислу, а краще і смажену їжу, а також продукти, в яких багато клітковини (капусту, редис, редьку, горох, квасолю, сочевицю, чорний хліб, хліб з висівками), солодкі і сильно газовані напої, шоколад, каву і алкоголь (якщо ви не зробили цього на самому початку вагітності).

По-друге, треба змінити режим харчування: їсти потроху, але часто, по 5-6 разів на день. При печії корисні кисломолочні продукти, варена і запечена риба або нежирне м’ясо, овочі тушковані (краще на оливковій олії) і терті, печені фрукти, компоти з сухофруктів.

Пити протягом дня потрібно якомога більше, а ось прийом їжі правильно припиняти за 3-4 години до сну. Спати краще на високій подушці або з піднятим узголів’ям ліжка, а якщо печія розіграється серед ночі – встати і трохи походити. У вертикальному положенні рефлюксату простіше повернутися на належне місце.

До речі, саме тому під час вагітності краще тримати поставу: чим пряміше спина, тим менше тиск на шлунок і стравохід. З тієї ж причини краще уникати тісного одягу: органам черевної порожнини і без того доводиться несолодко, не варто тиснути на них ще й ззовні.

У будь-якому випадку про всі зміни у самопочутті повинен знати лікар, який спостерігає за вагітністю. Саме він допоможе підібрати лікарські препарати, які врятують під час приступів печії і зведуть їх до мінімуму. Може знадобитися і консультація фахівця-гастроентеролога. Але остаточно впоратися з неприємними симптомами вдасться, швидше за все, тільки після пологів.

Продукти, дозволені при печії.

При печії можна вживати:

  • насіння, горіхи в невеликих кількостях;
  • шматок твердого, сухого печива або кусочок хліба;
  • запечені фрукти і овочі;
  • нежирна риба, м’ясо на пару;
  • вівсяні пластівці.

Пам’ятайте про воду! З рідин, при печії, допомагає склянка молока, морквяний і грейпфрутовий соки.

Для майбутніх мам, які продовжують займатися спортом під час вагітності, буде розумним переглянути звичний комплекс вправ, і виключити ті, при яких живіт стискається: присідання, нахили вперед.

З народних засобів вагітним рекомендують приймати насіння льону. Якщо додавати його в салат, воно буде гармонійно поєднуватися з овочами і запобігати нападам печії.

Можна також заварювати кисіль з лляного насіння: подрібнити 50 грам насіння в кавомолці і залити 100 мл окропу. Коктейль не дуже приємний на смак, але ефективний.

Крім цього з народних засобів боротьби з печією можемо ще згадати настої золототисячника, кореня лепехи, імбирний чай.

Якщо печія не проходить, зверніться до лікаря – можливо, він підбере препарати або скоректує спосіб життя. Медикаментозне лікування та його дози повинен контролювати тільки фахівець.

Які препарати допомагають від печії

Оскільки печія викликається перш за все кислотою, головне завдання – цю кислоту нейтралізувати. Відповідно, найочевидніші препарати – антацидні, тобто протикислотні. У сучасній медицині часто використовуються сполуки магнію і кальцію, які нейтралізують кислоту.

Деякі з них мають в складі добавки з легким знеболюючим і охолоджуючим ефектом. Але надмірно захоплюватися ними теж не варто.

Не варто гасити печію розчином харчової соди. Так, на деякий час сода нейтралізує шлункову кислоту, але потім неприємні відчуття відновляться. А сода може провокувати набряклість. В останньому триместрі вагітності багато жінок і без того страждають від набряків і опухлості ніг, погіршувати ситуацію содою не варто.

Лікар може також порекомендувати лікувальні мінеральні води, тим більше що під час вагітності, і при печії зокрема, рекомендується якомога більше пити.

Важливо, щоб будь-який, призначений лікарем прерарат був дозволений до застосування під час вагітності.

Отже, перш ніж що-небудь приймати, слід неодмінно порадитися з лікарем.

Пам’ятайте про те, що печія, по суті, тимчасова проблема, яка не повинна занадто сильно затьмарювати емоційно насичені тижні, що залишилися до пологів.

Треба відзначити, що зміни в організмі відбуваються у всіх вагітних, але печія з’являється не у кожної. Якщо вагітна жінка не скаржиться на подібні симптоми, це не привід для занепокоєння.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *