Які продукти заборонені при вагітності?

Вагітність – один з найпрекрасніших періодів у житті кожної жінки. Але разом з насолодою цим чудовим станом в голові багатьох майбутніх мам виникає і маса питань, пов’язаних зі способом життя. Одним з таких питань є їжа.

Збалансоване й різноманітне харчування важливе на будь-якому життєвому етапі, але важко переоцінити важливість харчування під час вагітності. Під час вагітності підвищується потреба матері в поживних речовинах, вітамінах і мінералах. Як правило, ми не замислюємося про те, чи безпечні і корисні для здоров’я продукти харчування, які ми їмо? Під час вагітності імунна система слабшає, тому дуже важливо, щоб ризик передаються з їжею інфекцій був мінімальним.

Найчастіше вагітні стають буквально одержимі правильним харчуванням, не замислюючись над тим, чи позитивно позначаться настільки різкі зміни на організмі майбутньої мами і дитини.

Щодо їжі можна говорити нескінченно. Але є основні моменти, на які потрібно зробити акцент. І хоч сучасні медики радять вагітним жінкам харчуватися різноманітно, деякі нюанси в раціоні майбутньої мами все-таки існують.

Алкоголь при вагітності

Алкоголь заборонений в будь-якому вигляді. Перш за все, вагітна жінка не повинна вживати алкоголь. Незважаючи на поширену думку про те, що за обідом майбутній мамі можна випити невелику кількість вина. До сих пір не існує безпечної допустимої дози спиртного напою, тому, в такий особливий період, краще не ризикувати і обмежити себе в цьому задоволенні.

Сире м’ясо і печінка

Під сувору заборону також потрапляє сире м’ясо: це стосується як червоного і білого м’яса, так і риби. Не варто під час вагітності вживати такі страви як: тартар, карпаччо, суші з використанням сирих морепродуктів і іншими стравами, до складу яких входить термічно необроблене м’ясо. Це не означає, що майбутня мама не може їсти м’яса взагалі. Навпаки, воно в період вагітності навіть необхідне для розвитку плоду. Проте усі м’ясні страви повинні бути достатньо термічно оброблені і безпечні. Споживаючи м’ясо в сирому вигляді, майбутня мама ризикує заразитись токсоплазмозом чи бактерією E. Coli.

Токсоплазмоз – паразитна інфекція, що викликається одноклітинним паразитом Toxoplasma gondii. Токсоплазмоз під час вагітності може призвести до різних аномалій розвитку плода, включаючи сліпоту і психічну недорозвиненість. Якщо мати заразилася до вагітності, то небезпеки для плода немає.

Escherichia coli (скорочено E. coli) – один з багатьох видів кишкових бактерій, що відносяться до сімейства ентеробактерій, які, як правило, живуть в кишечнику. Можуть викликати різні інфекції в травній, сечостатевій, кровоносній і центральній нервовій системі. Зараження кишковою паличкою E. Coli під час вагітності може призвести до запалень матки, навколоплідних вод, плодових оболонок і плаценти, що може викликати викидень або передчасні пологи.

Слід зауважити,що крім сирого м’яса, слід відмовитись від копчених ковбас та печінки. Слід звернути увагу, що печінку потрібно тимчасово викреслити з раціону в будь-якому вигляді. Справа в тому що у печінці та печінковому паштеті міститься лістероз та вітамін А.

Під час вагітності потреба в вітаміні А становить 750-770 мкг в день. Передозування вітаміну А під час вагітності може викликати порушення розвитку плоду.

Риба та морепродукти вагітним жінкам

Щодо риби та морепродуктів слід відмітити кілька нюансів: жирну рибу потрібно строго обмежувати, щоб виключити зараження мікроорганізмами. А також екзотичні види морепродуктів можуть викликати алергічні реакції, тому від них теж бажано відмовитись. Споживання риби та морепродуктів у сирому вигляді несе з собою небезпеку заразитися паразитами. Тому під час вігітності жінці потрібно споживати ці продукти тільки після термічної обробки. Суші і будь-яка інша сира, маринована, засолена, сушена, в’ялена або слабо термічно оброблена риба та морепродукти категорично протипоказані.

Такі види риб як акула, риба-меч, вітрильник тихо-океанський і тунець багаті на вміст ртуті. Ртуть та її сполуки шкідливі як для плоду, так і для майбутньої мами. Вони викликають руйнівний вплив на центральну нервову систему, нирки і печінку, а також порушують аутоімунні процеси, тремор, проблеми із зором і слухом, параліч, безсоння і емоційну нестабільність. Сполуки ртуті проникають крізь плацентарний бар’єр і можуть стати причиною затримки розвитку плода, а згодом – також дефіцит уваги і затримку розвитку в дитячому віці.

Такі морепродукти як устриці, мідії, заморожені креветки і краби несуть з собою небезпеку зараження бактерією Vibrio. Бактерії Vibrio – сімейство факультативно-анаеробних грамнегативних бактерій. Найвідоміші представники – викликають холеру (бактерія Vibrio cholerae) і гастроентерит (Vibrioparahaemolyticus). Представники сімейства вібріонів часто викликають харчові отруєння, які часто пов’язують з вживанням в їжу недоготовленних ракоподібних.

Сирі яйця

Сирі яйця також становлять небезпеку для вагітних жінок. Це пов’язано з небезпекою заразитися сальмонельозом. Бактерія сальмонела живе, як правило в травній системі птиці. Думка про те, що сальмонела живе всередині яйця – помилкова. Насправді, вся справа в шкаралупі: якщо вона була забруднена курячим послідом, який в свою чергу був заражений, то в разі поганої обробки шкаралупи при вживанні продукту в сирому вигляді дійсно можна захворіти.

Однак свіже яйце, шкарлупа якого була попередньо ретельно вимита, тим більше оброблена окропом, не представляє небезпеки. Виняток становлять дуже старі яйця, які довгий час пролежали з брудною шкаралупою. У такому випадку, якщо в “бруду” були бактерії, то вони могли з часом проникнути в саме яйце. Важливо знати, що якщо яйце тріснуло при транспортуванні, його їсти не можна.

І хоч вживати в їжу сире яйце як і раніше не варто, у вареному вигляді вони навіть рекомендовані і корисні для вагітних жінок. Тільки потрібно пам’ятати, що уся справа в гігієні.

Непастеризовані молочні продукти

Через небезпеку захворіти тим же сальмонельозом та лістеріозом вагітним не можна і непастеризовані молочні продукти.

Лістеріоз – викликане бактерією Listeria monocytogenes інфекційне захворювання, яке загрожує, перш за все, людям з імунною недостатністю. Під час вагітності лістеріоз може проявлятися незначними симптомами грипу або діареї або важким сепсисом. Основними джерела лістеріозу є: сир фета, сири з білою пліснявою (брі, камамбер) і сири з блакитною пліснявою (марок Stilton і Danish Blue).

Тому, такому продукту як сир з пліснявою слід приділити особливу увагу. Він може спричинити розвиток бактерій в організмі. Тому навіть у разі дуже сильного тяжіння до цього продукту, замініть його звичайними сирами, щоб не викликати інфекційне захворювання, яке навіть в легкій формі нашкодить організму дитини.

Отже, що під час вагітності краще забути про придбані на ринку домашні сири, молоко, сметану, творог і т. д. Усі молочні продукти, які вживає в їжу майбутня мама, повинні бути виготовлені з пастеризованого молока. Отже, молоко пити можна і потрібно виключно пастеризоване. Якщо ви купуєте його з рук, то повинні бути впевнені в його чистоті, обов’язково прокип’ятіть його.

Консервовані овочі та гриби

Ще однією серйозною небезпекою є консервовані овочі, а також гриби. І якщо перші становлять небезпеку через можливість захворіти на ботулізм, то другими можна і просто отруїтися.

Гриби треба старанно вибирати. Дозрілі, та й взагалі усі гриби накопичують в собі радіацію. Тому, якщо любите гливи або печериці, вибирайте тільки штучно вирощені на спеціальному грунті в теплицях. А краще тимчасово взагалі відмовитись від вживання грибів.

Фастфуд і газовані напої під час вагітності

У період вагітності найголовніше в харчуванні майбутньої мами – помірність. Щоб уникнути неприємних наслідків, пов’язаних з набором зайвої ваги, краще відмовитися від фастфуду. Не варто також вживати велику кількість солодкого і інших продуктів з високою калорійністю. Особливо не рекомендується вживати солодкі газовані напої. Адже вони не приносять ніякої користі, а навіть містять некорисні барвники та ароматизатори.

Кава і чай вагітним

Не варто захоплюватися також кавою і чорним чаєм, але варто пам’ятати, що в помірних кількостях ці напої не принесуть шкоди ні мамі, ні плоду. Акуратність в цьому питанні пов’язана з тим, що і чорний чай, і кава підвищують артеріальний тиск і сприяють тонусу м’язів, що теоретично може спровокувати передчасні пологи. Однак, як показують дослідження в сфері медицини, невелика кількість кофеїну не зашкодить дитині: в день вагітній жінці можна випити до трьох чашок еспрессо.

Важливо знати: в харчуванні майбутньої мами може виникнути ряд індивідуальних нюансів, тому жінці, яка піклується про здоров’я, краще всього проконсультуватися у лікаря.

І запам’ятайте, харчуючись правильно, ви не наберете зайву вагу і не отримаєте набряклість. Правильне харчування допоможе вам успішно пройти вагітність і пологи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *